Moregem, plattelandsdorp met een rijk verleden, een erfgoedwandeling

Wat kan er nu te zien zijn in een plattelandsgemeente als Moregem, de kleinste deelgemeente van Wortegem-Petegem? In coronatijden zag ik hier veel wandelaars. Blijkbaar had dit rustige, landelijke dorp een zekere aantrekkingskracht en, behalve zijn open landschap, ook nog wat anders te bieden. Op wandelafstand kan je in Moregem relicten en patrimonium uit heel verschillende tijdvakken bewonderen. Dat zet je als inwoner aan het denken. Zien wij, die hier dagelijks voorbijkomen, nog de schoonheid die hier voor het rapen ligt? Dit uniek samengaan tussen natuur, geschiedenis en la petite histoire zouden we toch moeten delen.

 

De wandeling die u, geachte lezer en wandelaar, aangeboden krijgt is een combinatie van verhalen uit het verre verleden, opgezocht in archieven – het Rijksarchief, het gemeentelijk archief, het archief van de heemkundige kring en persoonlijke archieven – met verhalen uit het recente verleden, resultaat van gesprekken en interviews met geboren en getogen Moregemnaren. Het eerste luik; vaak onbekend voor de plaatselijke bevolking, het tweede luik; haast tastbaar en zo herkenbaar. Voor de bezoekers aan ons dorp is het onbekend, fascinerend en soms ongelooflijk.

 

De wandeling kan u op eigen houtje maken met deze handleiding, maar ik raad u beroep te doen op een ervaren gids van het Gidsencollectief de Ghellinck, die u als een rattenvanger van Hamelen op sleeptouw zal nemen. Hij of zij zal uw wandeling kruiden met sappige anekdotes en vrolijke wist-u-datjes.

 

Is er iets te zien in een plattelandsgemeente als Moregem? Kom het ontdekken in dit dorp met een rijk verleden. Tijdens een wandeling van vijf kilometer zal u een duizelingwekkende afstand afleggen in de geschiedenis. Doorspoelen kan bij onze lokale horeca. Vooruit! Stapschoenen aan en stap in dit uitdagende verhaal!