Vaste activiteiten

Rondleidingen door Gidsencollectief de Ghellinck

Reserveren 

Een rondleiding kan voor groepen vanaf 10 personen, zowel tijdens de week als in het weekend.

U kan telefonische contact opnemen via 055/303089, mailen heemkunde.bouveloo@telenet.be of gebruik maken van ons contactformulier.

Prijs: € 3 per persoon - Gratis voor kinderen < 12 jaar

Tot gauw!

Rondleidingen door het domein en het Hoevegebouw

 

Domein de Ghellinck is een vergeten parel in de Vlaamse Ardennen. Verborgen in het groen, gelegen aan de oevers van de Schelde, rij je er zo aan voorbij. 

Een gids van het Collectief leidt je op een onderhoudende manier rond door de rijke geschiedenis van het voormalige domein van de adellijke familie de Ghellinck. Je krijgt verborgen plekjes te zien  en verneemt anekdotes over het domein en de mensen die er gewoond en gewerkt hebben. In de Bibliotheca Elseghemensis verdwaal je in het verhaal van een herboren boekenverzameling.

 

Je hebt belangstelling voor fauna en flora in de landschapstuin, je wil meer vernemen over de adellijke familie de Ghellinck, je wil neuzen in de ruime collectie boeken, … het kan allemaal. In de traditie van de vertellers nemen de gidsen je mee op een onvergetelijke reis in het verleden.

 

Domein de Ghellinck Elsegem - 1 uur

De korte rondleiding handelt in hoofdzaak over de gebouwen: Het verdwenen kasteel en het gerestaureerd Hoevegebouw, de oranjerie en de bibliotheek. Dit alles verwerkt in de historische context van de familie de Ghellinck.

 

Domein de Ghellinck Elsegem - 2 uur

De lange versie bestaat uit de korte, aangevuld met een rondleiding door het domein, via de hoeve van het kasteel, de kalkschuur, de ommuurde groentetuin, de Engelse landschapstuin, de platanendreef, de vijver, de restanten van het kasteel.

 

Nog even nagenieten of je verder verdiepen in het verhaal van deze unieke locatie, dat kan met ons themanummer:

Bibliotheca Elseghemensis.

 


Moregem, plattelandsdorp met een rijk verleden, een erfgoedwandeling

 

Wat kan er nu te zien zijn in een plattelandsgemeente als Moregem, de kleinste deelgemeente van Wortegem-Petegem? In coronatijden zag ik hier veel wandelaars. Blijkbaar had dit rustige, landelijke dorp een zekere aantrekkingskracht en, behalve zijn open landschap, ook nog wat anders te bieden.

 

Op wandelafstand kan je in Moregem relicten en patrimonium uit heel verschillende tijdvakken bewonderen. Dat zet je als inwoner aan het denken. Zien wij, die hier dagelijks voorbijkomen, nog de schoonheid die hier voor het rapen ligt? Dit uniek samengaan tussen natuur, geschiedenis en la petite histoire zouden we toch moeten delen.

 

De wandeling die u, geachte lezer en wandelaar, aangeboden krijgt is een combinatie van verhalen uit het verre verleden, opgezocht in archieven – het Rijksarchief, het gemeentelijk archief, het archief van de heemkundige kring en persoonlijke archieven – met verhalen uit het recente verleden, resultaat van gesprekken en interviews met geboren en getogen Moregemnaren.

 

Het eerste luik; vaak onbekend voor de plaatselijke bevolking, het tweede luik; haast tastbaar en zo herkenbaar. Voor de bezoekers aan ons dorp is het onbekend, fascinerend en soms ongelooflijk.

 

Een ervaren gids van het Gidsencollectief de Ghellinck zal jullie als een rattenvanger van Hamelen op sleeptouw nemen. Hij of zij zal de wandeling kruiden met sappige anekdotes en vrolijke wist-u-datjes.

 

Meer te weten komen over Moregem of de wandeling op eigen houtje overdoen? Dat kan met ons themanummer : Moregem, plattelandsdorp met een rijk verleden, een erfgoedwandeling.


Erfgoedwandeling Petegem-Elsegem

 

Op deze erfgoedwandeling in Wortegem-Petegem nemen we jullie mee langsheen historische plekjes in de mooie deelgemeentes Petegem en Elsegem.

De wandeling herbergt heel wat verhalen en weetjes over erfgoed en geschiedenis van de streek. Als je één van deze interessante plekjes passeert, kan je via de FARO-app luisteren naar de verhalen die de geschiedenis van Petegem en Elsegem vormen.

Er was een tijd dat de Schelde als een levensader vrolijk meanderde door de vlakte aan de voet van de Vlaamse bergen. Het was er goed, de mens kon er een bestaan opbouwen en vestigde zich in dorpen als Elsegem en Petegem. Maar de moderniteit sloeg toe, de uitgebochte Schelde en de baan Oudenaarde-Kortrijk snijden nu als twee rechte lijnen door het landschap. Alles in functie van het zich snel bewegen. Wij nodigen jullie uit om rustig met ons te wandelen door het landschap dat tussen beide gekneld ligt: 1000 jaar geschiedenis en pure natuur zullen jullie gezel zijn. 

 

Elsegem 

De plaatsnaam Elsegem wordt voor het eerst vermeld in 1166 als Hessenghem. Het is Germaans van oorsprong, gaat terug op Halisingahaim en betekent zoveel als woning van de lieden van Haliso. Het oorspronkelijke Elsegem lag vermoedelijk op de site van Domein de Ghellinck. 

Vanaf 1595 was Elsegem een heerlijkheid binnen de kasselrij Oudenaarde en groepeerde zich met andere kleine heerlijkheden rond het feodale kasteel onder de naam Rockegem. In 1718 koopt eerste schepen en zoon van de burgemeester van Kortrijk, Jean-Baptiste de Ghellinck X, het kasteeldomein. Tot ver in de jaren 1950 blijft deze familie een prominente rol spelen in het dorpsleven.  

 

Petegem 

Reeds in de zesde eeuw na Christus werd deze streek bewoond.  De eerste keer vinden we de naam Petegem terug in een oorkonde uit het jaar 864. Daarin wordt verwezen naar ‘Pettingehem villa' en was een Karolingische nederzetting. Het lag op een interessante plek, tussen de belangrijke wooncentra Gent en Doornik, en aan de Schelde. 

Op het eind van de negende eeuw werd de Schelde de grens tussen het Romaanse en het Germaanse rijk (West-Francia en het Duitse rijk). In deze verdedigingslinie werden verschillende nederzettingen in de buurt van de Schelde omgebouwd tot versterkte burchten. In deze periode kreeg Petegem hierdoor een burcht met zeven torens! De eerste kerk bevond zich binnen de muren van de eerste burcht. Op de ruïne van de oude burcht werd in de  zeventiende eeuw het ander kasteel gebouwd, het ‘Oud Kasteel’. Het wegennet in Petegem

 

Startplaats: parking Domein de Ghellinck - Kortrijkstraat 74 (GPS 110) - 9790 Wortegem-Petegem

De wandeling kan met gids of met behulp van de FARO-app.

Meer over Elsegem doorheen de 20ste eeuw vind je in het prachtige fotoboek: Elsegem voorbij.

Open zondagen - ons documentatiecentrum consulteren? 

We staan je graag te woord.

 

Elke eerste en derde zondag van de maand, van 10.00 tot 12.00 uur, behalve in juli en augustus en op feestdagen.

 

Heemkundige Kring Bouveloo vzw - Het Erfgoedhuis - Ooikeplein 10A - 9790 Wortegem-Petegem

 

Vraag per mail of liever telefonisch contact? Klik op de link.

 


Infobureau juli - augustus

 

Elke zondag van 14.00 - 18.00 uur - Oranjerie van het Hoevegebouw de Ghellinck - Kortrijkstraat 74 (GPS 110) - 9790 Wortegem-Petegem

 

Tijdens de maanden juli en augustus is de Heemkundige Kring Bouveloo vzw te vinden in de oranjerie van het Hoevegebouw met informatie over toerisme, cultuur, natuur en erfgoed. Je komt er alles te weten over het historisch patrimonium met rondleidingen, natuur, toerisme, wandelingen en fietstochten in Wortegem-Petegem. Voor de kinderen is er een leuke zoektocht.

Openingsuren: elke zondag van 14.00 tot 18.00 uur