'Bouveloo in 2023' - Heemkunde in beweging

Voorbije activiteiten


16 mei 2022 - Erfgoedsprokkel Elsegem en Petegem

Op 16 mei werd in bijzijn van de gedeputeerde voor Erfgoed, An Vervliet, de erfgoedsprokkel Elsegem en Petegem voorgesteld. De erfgoedsprokkels zijn toegankelijke brochures van maximaal 16 bladzijden. Het zijn echte gidsen met een plattegrond of wandelparcours zodat alle interessante weetjes van een gebouw of plek aan bod komen. Je kan ze als wandelgids gebruiken of als leestip voor thuis.

Deze erfgoedsprokkel is een samenwerking tussen heemkundige kring Bouveloo, de dienst Toerisme van de gemeente Wortegem-Petegem, Erfgoedcel Vlaamse Ardennen en de provincie Oost-Vlaanderen.

Een echte aanrader!

De erfgoedsprokkel is gratis te verkrijgen op de Dienst Toerisme van de gemeente, bij Vege.ta.ble (Frans Klooster), Keyserhof (vroeger d’oude Barrière), restaurant de Ghellinck en op ons infobureau tijdens de maanden juli en augustus. Downloaden kan natuurlijk ook.

Erfgoedsprokkel WORTEGEM PETEGEM Elsegem En Petegem
PDF – 3,6 MB 144 downloads

24 april t.e.m. 1 mei 2022 - Over schoolbanken, telramen en ezelsoren!

Dit jaar belichtte Erfgoeddag het erfgoed van het schoolleven en –verleden. We namen je mee met onze tijdcapsule naar het verleden van 'de school' en 'het onderwijs' in Wortegem-Petegem tot het einde van de jaren 1950.  Met foto’s, documenten en educatieve materialen maakten wij een tocht langs verdwenen scholen in onze vijf deelgemeenten.

Meester Patrik hield zijn klaslokaal scherp in de gaten. Wie niet oplette kreeg zonder pardon de ezelsoren op. Willy vertelde honderduit over de schoolattributen die hij gebruikte tijdens zijn kinderjaren.


14 maart 2022 - Erfgoedwandeling:  Moregem, plattelandsdorp met een rijk verleden

Okra Elsegem op geleide erfgoedwandeling te Moregem.  Onder een blauwe voorjaarshemel, zit de sfeer meteen goed.  En wat valt daar hoog te zien in de kapel Onze-Lieve-Vrouw-ten-Doorn?

Ook een geleide wandeling boeken? Dat doe je door op deze link te klikken!

Je wil meer te weten komen over historisch Moregem of je maakt de wandeling liever op eigen houtje, bestel ons themanummer: Moregem, plattelandsdorp met een rijk verleden, een erfgoedwandeling. Een publicatie ter gelegenheid van '15 jaar Bouveloo'.


10 maart 2022 - Bouveloo gaat vreemd! De familie de Ghellinck: van Geraardsbergen over Kortrijk naar Elsegem - verbaal verhaal - Kortrijk

Bouveloo is vreemdgegaan! Onze voorzitter, Frans Vandenhende, gaf op uitnodiging van Familiekunde Mandel-Leie, een lezing over de familie de Ghellinck in Kortrijk tussen de vijftiende en de achttiende eeuw.  Het publiek was talrijk en maakte kennis met een vergeten stukje Kortrijkse geschiedenis. Enkele sfeerbeelden.


Juli 2021 -aankondiging: Moregem, plattelandsdorp met een rijk verleden, een erfgoedwandeling

Wie zegt dat erfgoed stoffig en oubollig is, kent de wandelingen van het Gidsencollectief de Ghellinck niet. Het gaat er vrolijk aan toe en er gebeuren zelfs mirakels aan Kapel Ten Doorn. Er verschijnt uit het niets drank. Alleen slagen we er nog niet in water in wijn te veranderen. Ook u kan met buren, vrienden, uw vereniging of uw klas een geleide wandeling boeken.  Hoe doe je dat? Door op deze link te klikken!

In januari 2022, ter gelegenheid van ons jubileumjaar '15 jaar Bouveloo', publiceren we over deze erfgoedwandeling een gloednieuw themanummer: Moregem, plattelandsdorp met een rijk verleden, een erfgoedwandeling.

Enkele sfeerbeelden van de erfgoedwandeling tijdens augustus/september 2021