Voorbije activiteiten


16 december 2023 - Zesde bijeenkomst van het Kerk in het Midden-Netwerk in Ooike

Op zaterdag 16 december was Avansa Vlaamse Ardennen-Dender te gast in ons Erfgoedhuis te Ooike voor het zesde en tevens laatste Kerk in het midden netwerk moment. Kerk in het midden–Netwerk is het Lerend netwerk over herbestemming van kerken.

We mochten maar liefst een 50-tal deelnemers verwelkomen. Allemaal mensen die van elkaar willen leren en inspiratie zoeken voor de eigen neven- of herbestemming van hun kerk.

Het centrale thema voor dit lerend netwerk was ‘erfgoed’ in en rond kerkgebouwen. Gastvrouw Annie en gastheer, onze voorzitter Frans Vandenhende, vertelden het verhaal over het prille ontstaan van het Erfgoedhuis Bouveloo. Meteen een inspirerende opener voor de rest van de voormiddag. Ineke van erfgoedcel Variant en Bert van Parcum gaven aaneensluitend een uiteenzetting over de bestemming van en zorg voor de collectie religieus erfgoed.

Als afsluiter van de voormiddag was er een erfgoedmarkt waar er uitvoerig werd uitgewisseld, vragen gesteld, geluisterd naar de verschillende initiatieven over het behoud en beheer van erfgoed: hoe maak je een collectie- en bestemmingsplan, waarvoor kan je de toolbox Kerk in het midden voor inzetten, hoe werken de erfgoedcellen, …  Kortom een volle voormiddag met veel uitwisseling en lekker eten.

Onze gasten vertrokken met een gevoel dat we via netwerkmomenten als deze ervoor kunnen zorgen dat er een breed draagvlak ontstaat om een duurzame toekomst te geven aan het kerken patrimonium in Oost-Vlaanderen.


11 november 2023 - Elf-novemberherdenking 2023

De elf-novemberherdenking 2023 vond plaats in Het Erfgoedhuis van Wortegem-Petegem in een organisatie van het gemeentebestuur en de heemkundige kring Bouveloo vzw en met medewerking van de Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia.

copyright Fotoclub MEWOP


09 september 2023 -  Open Monumentendag 2023 - Met respect voor het verleden, kijken naar de toekomst - Van godshuis naar erfgoedhuis, een belevingsrondleiding - Sint-Amanduskerk, Ooikeplein 10A te Wortegem-Petegem

Onze nieuwe stek is een feit. Met respect voor het verleden, omarmen we de toekomst in onze nieuwe stek. Enkele sfeerbeelden van een memorabele dag!


09 september 2023 -  Voorstelling van het boek 'De taal van mijn moeder' - auteur Willy Dhondt

Heemkundige Kring Bouveloo vzw is fier het boek van bestuurslid Willy Dhondt te kunnen voorstellen in ons nieuwe Erfgoedhuis te Ooike (Wortegem-Petegem). Dit naslagwerk van 360 bladzijden dat met kleurfoto’s geïllustreerd is, beschrijft ongeveer achthonderd woorden en lokale uitdrukkingen die, waar mogelijk, ook historisch toegelicht worden. Enkele sfeerbeelden van een geslaagde boekvoorstelling!


27 juni 2023 -  Leaderproject 'Beleef mee(r) in de Vlaamse Ardennen'  

Onze voorzitter, Frans Vandenhende, verzorgde de historische invulling in het Domein de Ghellinck te Elsegem.


15 juni 2023 -Lezing 'De vergeten voettocht van Vincent Van Goghin het auditorium van het Hoevegebouw te Elsegem

Auteur, Lander Deweer, vertelde een verwonderlijk verhaal over Van Gogh in de Vlaamse Ardennen. We ontdekten tevens dat Eugène Siberdt, Vincents leraar aan de Academie van Antwerpen, de kruisweg van de voormalige kerk van Wortegem schilderde.


10 juni 2023 -Bouveloo geeft acte de présence op de familiefietstocht van de Retroronde


22 april 2023 -Erfgoeddag - Beestig!

Ons thema 'Mens en dier, leed en plezier!' bleek een schot in de roos. Een week lang mochten wij vele gasten ontvangen. 


juli 2022 -Inventarisatie van het religieus erfgoed van de Sint-Mauruskerk Elsegem

De inventarisatie van het religieus erfgoed wordt minitieus afgehandeld door een groep vrijwilligers onder de leiding van onze voorzitter, Frans Vandenhende.


10 juni 2022 -Lezing rond het gebruik van rijksarchieven in de Sint-Niklaaskerk te Gent

Onze voorzitter, Frans Vandenhende, doet uit de doeken hoe rijksarchieven gebruikt kunnen worden.


22 mei 2022 - De geschiedenis van België in 100 kaarten

Oude kaarten laten je inderdaad drie keer reizen: in de ruimte, in de tijd en in de geest. De lezing door prof. Bram Vannieuwenhuyze, bijzonder hoogleraar historische cartografie verbonden aan de Universiteit van Amsterdam en medeauteur van het gelijknamige boek, illustreerde dit uitvoerig.


16 mei 2022 - Erfgoedsprokkel Elsegem en Petegem

Op 16 mei werd in bijzijn van de gedeputeerde voor Erfgoed, An Vervliet, de erfgoedsprokkel Elsegem en Petegem voorgesteld. De erfgoedsprokkels zijn toegankelijke brochures van maximaal 16 bladzijden. Het zijn echte gidsen met een plattegrond of wandelparcours zodat alle interessante weetjes van een gebouw of plek aan bod komen. Je kan ze als wandelgids gebruiken of als leestip voor thuis.

Deze erfgoedsprokkel is een samenwerking tussen heemkundige kring Bouveloo, de dienst Toerisme van de gemeente Wortegem-Petegem, Erfgoedcel Vlaamse Ardennen en de provincie Oost-Vlaanderen.

Een echte aanrader!

De erfgoedsprokkel is gratis te verkrijgen op de Dienst Toerisme van de gemeente, bij Vege.ta.ble (Frans Klooster), Keyserhof (vroeger d’oude Barrière), restaurant de Ghellinck en op ons infobureau tijdens de maanden juli en augustus. Downloaden kan natuurlijk ook.

Erfgoedsprokkel WORTEGEM PETEGEM Elsegem En Petegem
PDF – 3,6 MB 346 downloads

24 april t.e.m. 1 mei 2022 - Over schoolbanken, telramen en ezelsoren!

Dit jaar belichtte Erfgoeddag het erfgoed van het schoolleven en –verleden. We namen je mee met onze tijdcapsule naar het verleden van 'de school' en 'het onderwijs' in Wortegem-Petegem tot het einde van de jaren 1950.  Met foto’s, documenten en educatieve materialen maakten wij een tocht langs verdwenen scholen in onze vijf deelgemeenten.

Meester Patrik hield zijn klaslokaal scherp in de gaten. Wie niet oplette kreeg zonder pardon de ezelsoren op. Willy vertelde honderduit over de schoolattributen die hij gebruikte tijdens zijn kinderjaren.


14 maart 2022 - Erfgoedwandeling:  Moregem, plattelandsdorp met een rijk verleden

Okra Elsegem op geleide erfgoedwandeling te Moregem.  Onder een blauwe voorjaarshemel, zit de sfeer meteen goed.  En wat valt daar hoog te zien in de kapel Onze-Lieve-Vrouw-ten-Doorn?

Ook een geleide wandeling boeken? Dat doe je door op deze link te klikken!

Je wil meer te weten komen over historisch Moregem of je maakt de wandeling liever op eigen houtje, bestel ons themanummer: Moregem, plattelandsdorp met een rijk verleden, een erfgoedwandeling. Een publicatie ter gelegenheid van '15 jaar Bouveloo'.


10 maart 2022 - Bouveloo gaat vreemd! De familie de Ghellinck: van Geraardsbergen over Kortrijk naar Elsegem - verbaal verhaal - Kortrijk

Bouveloo is vreemdgegaan! Onze voorzitter, Frans Vandenhende, gaf op uitnodiging van Familiekunde Mandel-Leie, een lezing over de familie de Ghellinck in Kortrijk tussen de vijftiende en de achttiende eeuw.  Het publiek was talrijk en maakte kennis met een vergeten stukje Kortrijkse geschiedenis. Enkele sfeerbeelden.


Juli 2021 -aankondiging: Moregem, plattelandsdorp met een rijk verleden, een erfgoedwandeling

Wie zegt dat erfgoed stoffig en oubollig is, kent de wandelingen van het Gidsencollectief de Ghellinck niet. Het gaat er vrolijk aan toe en er gebeuren zelfs mirakels aan Kapel Ten Doorn. Er verschijnt uit het niets drank. Alleen slagen we er nog niet in water in wijn te veranderen. Ook u kan met buren, vrienden, uw vereniging of uw klas een geleide wandeling boeken.  Hoe doe je dat? Door op deze link te klikken!

In januari 2022, ter gelegenheid van ons jubileumjaar '15 jaar Bouveloo', publiceren we over deze erfgoedwandeling een gloednieuw themanummer: Moregem, plattelandsdorp met een rijk verleden, een erfgoedwandeling.

Enkele sfeerbeelden van de erfgoedwandeling tijdens augustus/september 2021